Aan het stuur van duurzame energieprojecten bij Eneco warmte & koude

Ronald Dikstaal (53), Ontwikkelaar energieprojecten bijEneco warmte & koude

Van lead tot cash

Al twee decennia lang werk ik aan de verduurzaming van Nederland. In het begin was mijn functie vooral gericht op oplossingen voor woningcorporaties. Vandaag de dag ligt de nadruk op de combinatie van utiliteitsprojecten en woningbouw. Als projectontwikkelaar ben ik verantwoordelijk van lead tot cash. Je initieert zelf het project vanuit je netwerk of een aanbesteding.

Samen op reis

Binnen Eneco werken wij aan kapitaalintensieve projecten met doorlooptijden van soms wel jaren. In mijn functie leg ik het eerste contact met de projectontwikkelaars en de adviseurs. Samen met het team maak je vervolgens een energieconcept. Vanaf een voorlopig ontwerp tot een definitief ontwerp om duurzame energie te tunen op het project dat ontwikkeld wordt.
In mijn werk heb ik veel te maken met engineers, business analisten en juristen. Samen met de bidmanager stellen we de aanbieding op. Het project ‘verkoop’ je zowel intern bij het managementteam en de Raad van Bestuur als extern aan de klant. Ik ben in de lead tot het moment dat de handtekening op papier staat en wij de installatie gaan realiseren. Vervolgens draag ik het project over aan de projectleider en blijf ik aangehaakt tot en met de overdracht aan de exploitatiemanager. Binnen Eneco krijg ik alle ruimte om de projecten zelf te creëren met het team. Als het ware zit ik aan het stuur en maak ik met mijn team een reis vanaf het eerste contact tot en met de oplevering.

Warmte & koude in de praktijk

Eneco is bezig om te versnellen als het gaat om duurzaamheid. Ontwikkelaars moeten energieneutraal bouwen; dat is vanuit de regelgeving opgelegd. Wij werken echt aan mooie projecten en mijn regio betreft Metropoolregio Amsterdam. In mijn regio kan ik geen gebruikmaken van ons eigen stadswarmtenet en moeten we altijd all electric oplossingen bedenken. Een voorbeeld van een mooi project is Edge Amsterdam West: een kantoorontwikkeling van circa 50.000 m2. Dit betrof een warmte- en koude-installatie met hoge duurzaamheidsambities (BREEAM-NL score Outstanding). De WKO-installatie in combinatie met PV panelen heeft een belangrijke rol gespeeld bij de invulling van deze energie-ambitie. Het geeft veel energie om zulke aansprekende gebouwen in mijn portfolio te hebben.

Betrokken werkgever

Binnen Eneco heb je de vrijheid om zelf je project te maken. De trajecten duren lang; je scoort niet iedere week een project, maar geniet van de kleine stapjes die je zet om uiteindelijk tot een contract te komen. En als het project is opgeleverd, realiseer je je dat je warmte en koude levert aan kantoren van grote corporates of dat het aangenaam warm is in een appartement. Dit is de reden waarom ik helemaal op mijn plek zit bij Eneco.
Dat niet alleen, de korte lijnen, goede balans tussen werk en privé en alle denkbare middelen die beschikbaar worden gesteld om je werk goed te doen, kenmerken Eneco als werkgever. De menselijke cultuur is erg prettig. In deze coronatijd wordt er bijvoorbeeld alles aan gedaan om de connectie met het bedrijf in stand te houden. Er worden digitale coffee-conversaties gehouden waarvoor je je kunt inschrijven. En iedere maandagochtend krijg je random een collega toegewezen om online kennis mee te maken. Zo houd je je netwerk in stand, wat je in de ‘normale’ situatie op kantoor doet. Erg mooie initiatieven en bijzonder knap hoe Eneco dit organiseert.

Wil je onze nieuwste vacatures ontvangen?