Achter de schermen van de Eneco app

Sven van Dam, UX-designer

Duizenden klanten maken dagelijks gebruik van de apps van Eneco. UX-designer Sven zorgt dat de apps eenvoudig in gebruik zijn. Daarmee helpt hij onze klanten energie te besparen, energiebesparende maatregelen te nemen en bij te dragen aan de energietransitie. In deze blog geeft hij een kijkje achter én op de schermen.

Zonder te verdwalen

Stel je voor dat je een app gebruikt om je energieverbruik bij te houden, zoals de Eneco app. Als UX-designer ben ik verantwoordelijk voor de UX (User experience) en het design van de app. Ik zorg ervoor dat deze makkelijk te gebruiken is en dat je alle informatie die je nodig hebt, zoals je verbruiksgegevens, eenvoudig kunt vinden. Samen met m’n team ontwerpen en onderhouden we de apps van Eneco op zo'n manier dat onze klanten niet verdwalen in verwarrende menu's of knoppen.

Een dag uit het leven van…

Een dag uit het leven van een UX-designer? Onze werkdagen zijn altijd anders. Klinkt cliché, maar is zo ontzettend waar.

Ik begin standaard met een goede kop koffie en het doornemen van e-mails. Vervolgens hebben we een dagstart waarin we projecten bespreken en als team oplossingen bedenken. Daarna wachten nieuwe uitdagingen, meetings, brainstormsessies, designreviews, spoedopdrachten en teamvergaderingen. Verder stel ik de eerste wireframes op die ik bespreek met de product owner of de developers van de app. We transformeren ruwe schetsen naar een flitsend design. 

Vervolgens ga ik naar onze UX-onderzoekers om te bespreken hoe we ze nog scherper kunnen krijgen.

Tussendoor lunch ik gezellig met m’n team, bespreek ik met mijn collega's onze avondplannen (we hebben ook een leven buiten kantoor, toch?) en hebben we het over de nieuwste tools en trends.

Aan het einde van de dag, stap ik met een goed gevoel op de fiets naar huis. Nu al benieuwd naar de nieuwe uitdagingen van morgen.

Iets simpels is niet eenvoudig

Het is niet altijd eenvoudig om voor een nieuw of complex onderdeel tot iets simpels te komen. Maar ik vind het natuurlijk geweldig als dat lukt. En helemaal als we via een onderzoek feedback hebben ontvangen dat we op het juiste spoor zitten.

Wanneer een project is afgerond en het uiteindelijke product wordt gelanceerd, is het waanzinnig om te zien hoe mijn ontwerpen onze klanten kunnen helpen. Daarnaast is het natuurlijk super dat dit ook een positieve impact heeft op de manier waarop mensen omgaan met energie en het milieu. Daar doe ik het voor!

Op de eerste rij

Eneco is altijd bezig met het ontwikkelen en implementeren van innovatieve technologieën voor de energietransitie. En daar mag je als werknemer aan meewerken! Je zit echt op de eerste rij. Hoe vet is dat?

Daar heb ik ook wat aan

Wat ik mooi vind aan m’n werk, is dat klanten echt gebruiken wat ik maak. De uitdaging is wel dat het voor iedereen bruikbaar en begrijpelijk moet zijn. Uiteindelijk help ik onze klanten te besparen en te verduurzamen. Hoe mooi is dat? En dubbel winst, want zelf ben ik ook al jaren klant dus ik heb er ook wat aan.

Werk en privé

Bij Eneco is alles bespreekbaar en veel mogelijk. Ik wilde bijvoorbeeld een aantal dagen in de week op kantoor en een aantal dagen thuis werken. Dat is geregeld. Echt super. Ik heb nu een mooie balans tussen werk en privé. Op m’n thuiswerkdagen breng ik de kids naar school zonder dat ik daarna nog reistijd heb. In mijn pauze ga ik nu tegenwoordig even hardlopen. En dat is ook zo fijn!

Typisch Eneco

Wat ik al eerder zei; geen dag is hetzelfde. Laatst stond ik zelfs voor de camera. Heel spannend, maar ook een hele ervaring. En dit is niet dagelijks maar wel typisch Eneco. Dat ze eigen medewerkers vragen om hieraan mee te werken in plaats van acteurs. Zodat iedereen kan zien wie we echt zijn en wat voor bedrijf Eneco is. Geen fakewereld. Dat maakt het werken bij Eneco zo tof.

Wil je onze nieuwste vacatures ontvangen?