Onze data-engineer Remmert vertelt

je graag hoe hij zijn skills inzet en met welke technologieën hij werkt.

Databronnen aan elkaar knopen

Remmert vond experimentele natuurkunde uiteindelijk toch iets té theoretisch. Als trainee ontdekte hij dat hij z'n creativiteit ook bij Eneco kwijt kan. Die creativiteit zet hij nu in om verschillende databronnen aan elkaar te knopen. Met zijn data-engineering skills helpt hij Nederland omschakelen naar schone en duurzame energie.

'Je kunt het zo gek niet bedenken of wij halen de data eruit'

Eneco zet de komende jaren zwaar in op stadsverwarming. Logisch, want als je als gemeente van het gas af wil, is dat een goede stap. Daarom zijn we nu met een mooi project bezig waarin wij als data-engineers heel veel vrijheid hebben. We bouwen voor de analisten van de afdeling Warmte en Koude een database waarin allerlei open bronnen bij elkaar komen. Zo kunnen we sneller en gerichter op een gemeentelijke aanbesteding voor een warmtenet reageren. Hoe we dat doen? We combineren openbare informatiebronnen en slaan dat op in een Postgres database die we zelf beheren in de Azure Cloud. De bodemsamenstelling, bebouwing, aantallen huishoudens, elektrische laadpalen, de aard van het wegdek en nog veel meer. Je kunt het zo gek niet bedenken of wij halen het eruit.

'Zodra er een nieuwe dataset is toegevoegd, gaan onze analisten helemaal los.'

Data die relevant is voor het aanleggen en exploiteren van een warmtenet leiden we met Airflow naar onze database. Het is superleuk om te zien dat onze stakeholders binnen Eneco enorm fanatiek op ons platform bezig zijn. Zodra er een nieuwe dataset is toegevoegd gaan ze helemaal los. Het werkt ook goed, op die Postgres database zit een PostGIS extensie waarmee je op een ruimtelijke manier data opvraagt. Zo hebben we ons eigen GIS (geografisch informatiesysteem) gebouwd. Je ziet onze analisten de warmteverdeelstations gewoon heen en weer schuiven.

Elsemieke is stapel op haar werk bij Eneco Energy Trade

Elsemieke werkt bij Eneco Energy Trade en heeft een baan die aansluit bij haar passie. Benieuwd naar haar verhaal? Bekijk de video.

Isabelle is stapel op haar werk bij de Finance afdeling van Eneco

Isabelle werkt bij onze Finance afdeling en heeft een uitdagende baan waar werk en privé goed samengaan. Benieuw naar haar verhaal? Bekijk de video.

Michel is stapel op zijn werk bij Eneco Asset Operations

Michel werkt bij Eneco Asset Operations, waar hij met zijn technische collega’s de energietransitie helpt versnellen. Benieuwd naar zijn verhaal? Bekijk de video.