Onze data-engineer Remmert vertelt

je graag hoe hij zijn skills inzet en met welke technologieën hij werkt.

Databronnen aan elkaar knopen

Remmert vond experimentele natuurkunde uiteindelijk toch iets té theoretisch. Als trainee ontdekte hij dat hij z'n creativiteit ook bij Eneco kwijt kan. Die creativiteit zet hij nu in om verschillende databronnen aan elkaar te knopen. Met zijn data-engineering skills helpt hij Nederland omschakelen naar schone en duurzame energie.

'Je kunt het zo gek niet bedenken of wij halen de data eruit'

Eneco zet de komende jaren zwaar in op stadsverwarming. Logisch, want als je als gemeente van het gas af wil, is dat een goede stap. Daarom zijn we nu met een mooi project bezig waarin wij als data-engineers heel veel vrijheid hebben. We bouwen voor de analisten van de afdeling Warmte en Koude een database waarin allerlei open bronnen bij elkaar komen. Zo kunnen we sneller en gerichter op een gemeentelijke aanbesteding voor een warmtenet reageren. Hoe we dat doen? We combineren openbare informatiebronnen en slaan dat op in een Postgres database die we zelf beheren in de Azure Cloud. De bodemsamenstelling, bebouwing, aantallen huishoudens, elektrische laadpalen, de aard van het wegdek en nog veel meer. Je kunt het zo gek niet bedenken of wij halen het eruit.

'Zodra er een nieuwe dataset is toegevoegd, gaan onze analisten helemaal los.'

Data die relevant is voor het aanleggen en exploiteren van een warmtenet leiden we met Airflow naar onze database. Het is superleuk om te zien dat onze stakeholders binnen Eneco enorm fanatiek op ons platform bezig zijn. Zodra er een nieuwe dataset is toegevoegd gaan ze helemaal los. Het werkt ook goed, op die Postgres database zit een PostGIS extensie waarmee je op een ruimtelijke manier data opvraagt. Zo hebben we ons eigen GIS (geografisch informatiesysteem) gebouwd. Je ziet onze analisten de warmteverdeelstations gewoon heen en weer schuiven.

Wat doe je nu eigenlijk

In de eerste aflevering van deze videoserie krijgt onze Head of Data Joleen een bezoekje van haar vader Cees. Want weet Cees eigenlijk wel wat zijn dochter nu eigenlijk doet? Joleen neemt haar vader mee op rondleiding en laat hem zien hoe haar dagen eruit zien bij Eneco. Spoiler: Cees had het wel geweten, als hij jong was had hij ook wel bij Eneco willen werken.

Onze klantenservice plat? Dat laat jij niet gebeuren!

Wilma heeft - zoals ze zelf zegt - wel iets analytisch. Dat, en haar interesse in techniek en prima soft skills brachten haar bij Eneco op het kruisvlak van business, operations en IT.

Onze windmolens meer laten opwekken? Met de door jou ontwikkelde slimme algoritmen lukt ons dat!

Bart Eijk werkt nu anderhalf jaar bij Eneco. Eerst als DevOps Engineer en sinds september als Data Engineer. Hij woont in Utrecht en speelt net zo graag gitaar als met data.