Onze windmolens meer laten opwekken?

Met de door jou ontwikkelde slimme algoritmen lukt ons dat!

Bart Eijk werkt nu anderhalf jaar bij Eneco. Eerst als DevOps Engineer en sinds september als Data Engineer. Hij woont in Utrecht en speelt net zo graag gitaar als met data.'We lezen nu de opwek van 50 windparken uit, dat zijn zo'n 450 windmolens. Daar zit ontzettend veel data in, dat zijn hele vette geavanceerde systemen. Met de meer dan honderd verschillende datasignalen kun je enorm veel doen.'

'We willen met data het maximale uit onze windparken halen.'

Samen met de collega's van het team Solar & Wind willen we nu met real time sensor data de richting van windmolens optimaliseren. Die gaan altijd 'vanzelf' met hun neus in de wind staan, maar daar zit soms een afwijking van een paar graden in. Door dat te optimaliseren kunnen we voor een heleboel molens de opwek verhogen. De data van de parken gaat eerst naar een real time monitoring systeem. Als tweede stap hebben wij hebben een applicatie ontwikkeld die de data in real-time doorstuurt naar Kafka. Op basis van de wensen van verschillende stakeholders kijken we welke datasignalen we ophalen uit het real time monitoring systeem en naar wat voor systemen we de data vervolgens wegschrijven. De opwek van windparken gaat nu bijna real-time naar een platform waar een app snel standen uit kan halen. En we zetten platte bestanden in de cloud, dat is weer handig voor analisten. Het mooie van dit project is dat je met jouw ideeën en specialisten uit verschillende teams ervoor zorgt dat Eneco meer energie uit bestaande parken haalt, dat is gaaf.

'Het is tof om te zien wat het aanboren van een zo'n databron in beweging zet.'

Waarom Eneco?

Ik ben bij Eneco komen werken om de groene missie, dus toen we naar data uit windmolens gingen kijken stond ik vooraan. Het project begon klein. Via een app wilden we onze klanten laten zien hoeveel windenergie we produceren. Als we mensen bewuster maken van de opwek van groene energie, springen ze er vaak ook zuiniger mee om.

Oog hebben voor wat ieder bijzonder maakt

Dat geeft ons allemaal energie! Eneco is er uitdrukkelijk voor iedereen. Onze klanten zijn divers. En dat zijn wijzelf, als medewerkers, natuurlijk ook.

Even aanbellen bij… Lianne

Vandaag bellen we even aan bij... onze klantadviseur Lianne! Wij zijn heel benieuwd of ze het ‘kippenhok’ van de klantenservice op kantoor al mist nu ze al zo lang thuis werkt.

Onze klantenservice plat? Dat laat jij niet gebeuren!

Wilma heeft - zoals ze zelf zegt - wel iets analytisch. Dat, en haar interesse in techniek en prima soft skills brachten haar bij Eneco op het kruisvlak van business, operations en IT.