Met innovatieve technologie het initiatief nemen in de energietransitie

Hugo Vitters (1964 ), teammanager Smart Operations

Van inspiratie naar innovatieve ideeën

De energietransitie realiseren door nieuwe technologieën te implementeren. Dat inspireert mij sinds mijn eerste dag bij Eneco. Vanuit die inspiratie realiseerde ik meerdere innovatieve ideeën samen met een door mijzelf gevormd team. Denk aan het afstemmen van vraag en aanbod van de warmtenetten van Eneco. Daarvoor maakten we een concreet plan om zoveel mogelijk energie te besparen. Ik ben trots dat ik daar bij Eneco aan mag bijdragen. En dat mijn team dagelijks de ervaring, inzichten, creativiteit en vakkennis inzet om de puzzelstukjes op hun plaats te laten vallen.

Verantwoordelijk voor monitoring en operationeel houden productie

Onze afdeling Asset, Control and Steering is verantwoordelijk voor het monitoren en operationeel houden van toepassingen die met ons IoT-platform zijn verbonden. Bijvoorbeeld slimme meters of sensoren waarmee we de levering van energie aan onze klanten kunnen verzekeren. En ook voor allerlei innovatieve, digitale diensten die we leveren aan onze klanten. Wind- en zonneparken kunnen we inzetten om vraag en aanbod op de grillige elektriciteitsmarkt beter in balans te brengen, door hun aansluiting op ons IoT-platform.

Inzetten van slimme technologie

Een deel van mijn team is verantwoordelijk voor het inrichten van methodieken om de prestaties van onze warmtenetten te verbeteren. Bijvoorbeeld door het slimmer maken van pompstations en afleverstations met sensoren. Ook hier speelt de IoT-technologie een belangrijke rol. Door de verkregen data slim te analyseren kunnen we efficiency en betrouwbaarheid van onze energielevering verhogen.

Tenslotte spelen we ook een rol in de operationele afstemming tussen onze warmteleveranciers en de dispatch van warmte over onze grote warmtenetten in Rotterdam en Den Haag. Hiermee verbeteren we de leveringszekerheid aan 100.000 klanten. We doen dit samen met collega’ s bij Uniper, AVR en andere warmteproducenten. Ook zorgen we ervoor dat de juiste hoeveelheden warmte besteld en geleverd worden volgens de contracten met onze leveranciers. We zetten industriële restwarmte optimaal in.

Energie krijgen van werken mét energie

Ik ben er trots dat ik dagelijks dit team mag leiden en verder vormgeven. Iedereen heeft een eigen focusgebied en daarin brengen we elkaar steeds weer op nieuwe ideeën. Het is belangrijk dat we elkaar stimuleren en de kans geven het beste uit jezelf te halen, in een informele en ongedwongen werksfeer. Ook de persoonlijke ontwikkeling en doorgroei probeer ik te stimuleren. Ik krijg letterlijk energie van het werken mét energie.

Wil je onze nieuwste vacatures ontvangen?