'Ik ben de schakel tussen kantoor en uitvoering'

Eneco is volop actief in de energietransitie. Verschillende afdelingen binnen ons bedrijf dragen direct of indirect bij aan de duurzame koers van Nederland. Eén van die afdelingen is Heat & Industrials. Deze afdeling verzorgt duurzame oplossingen voor het koelen en verwarmen van gebouwen.  

Eén van die duurzame oplossingen is stadsverwarming. Als werkvoorbereider bij de afdeling Realisatie werk ik dagelijks aan de uitvoering van stadsverwarmingsprojecten. Ik werk dus ECHT mee aan de energietransitie en dit is iets wat mij enorm aanspreekt.

Als werkvoorbereider ben ik de schakel tussen kantoor en uitvoering. Nadat ik een ontwerp heb ontvangen van een project engineer, zorg ik dat alles gereed staat om buiten in uitvoering te gaan. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat alle vergunningen aanwezig zijn, het materiaal wordt besteld en de aannemer wordt aangestuurd. Daarnaast zorg ik ervoor dat al onze nieuwe leidingen juist worden verwerkt.

Wat ik nu eigenlijk allemaal doe?

Als werkvoorbereider bij Eneco ben ik werkzaam in het hart van de energietransitie. Ik ben de schakel tussen binnen en buiten. Ik werk in de regio Rotterdam en Den Haag. Omdat daar de stadsverwarmingen van Eneco liggen. Een druk gebied dat volop in ontwikkeling is. Hoe het in zijn werk gaat? Vanuit de gemeente Rotterdam komt bijvoorbeeld de vraag of we een leiding kunnen verleggen, veelal op korte termijn. In overleg met de project engineer en projectleider kijk ik naar een efficiënte planning. Welk bureau kan snel aangestuurd worden voor een bodemonderzoek? Is er kritiek materiaal dat alvast besteld moet worden? In overleg met de gemeente en verschillende andere betrokken partijen in het gebied, kijken we hoe we gefaseerd kunnen werken. We laten tijdelijke verkeersmaatregelen maken en bespreken met een aannemer hoe we het project gaan uitvoeren.  

Na het ontvangen van het definitieve ontwerp en het verkrijgen van alle juiste gegevens, zorgen we ervoor dat we veilig aan de slag kunnen. Ik draag dan het project over aan de toezichthouder en de uitvoerende aannemer. Natuurlijk nemen we het project door en zorgen ervoor dat alles duidelijk is.

'Ik geniet ervan om het project in uitvoering te zien, je ziet wat je werk oplevert'

Maar dan is mijn werk zeker nog niet klaar. Ik blijf het hele project het aanspreekpunt voor de toezichthouder. We voeren het project echt samen uit. Gebeurt er iets anders, als verwacht? We lossen het op. Daarnaast kijk ik met een schuin oog naar het budget van het project en zorg ik ervoor dat alle partijen die werk voor ons uitvoeren betaald worden. Ik ga hiervoor tijdens de uitvoering ook naar het project. Ik kan zo met eigen ogen zien of het werk veilig wordt uitgevoerd en misschien zijn er ook zaken die we in het vervolg beter kunnen doen in de voorbereiding. Ik ga hierover ook in gesprek met de aannemer.

En het blijft natuurlijk super tof om ‘jouw' project in uitvoering te zien. Je ziet direct wat je werk oplevert en waar je het voor doet.

Afronding van een project

Het project is afgerond, als de leidingen in de grond zijn aangesloten zijn op ons stadsverwarmingsnet. En het verkeer weer rijdt zoals voorheen. De aannemer levert het project op aan mij. Ik controleer of alles goed is getest. Voldoet het aan onze eisen en kan ik het project afsluiten of zijn er nog restpunten die verholpen moeten worden? Na het akkoord kan de gemeente Rotterdam verder met haar werkzaamheden. En voor ons… wacht alweer een nieuw, leuk, uitdagend project!