Een stadwarmtenet, twee STEG’s, (een gasturbine met daarachter een stoomturbine) en een Bio warmte installatie. Daar mag ik dagelijks mee werken, als werktuigkundige op de warmtekrachtcentrale in Utrecht!

De volgende stap in mijn carrière

Ik werk nu 7 maanden bij Eneco. Ik heb de opleiding Maritiem Officier gedaan met het idee om werktuigkundige in de scheepvaart te worden. Maar het lang van huis zijn, zag ik toch niet zitten. Via een paar omwegen ben ik bij Eneco terecht gekomen, waar ik nu met veel plezier werk. Ik werk in een ploegendienst. Dit betekent dat ik twee ochtenden, twee middagen en twee nachten werk, dit zorgt voor heel veel afwisseling.  

Een drukke nachtdienst

Mijn nachtdienst start op de regelwacht. Zoals de naam al zegt, hier worden alle installaties geregeld. Op de regelwacht worden de taken in de ploeg verdeeld. Vannacht mag ik de warmtewacht doen. Ik ga er dus voor zorgen dat de Utrechters er deze nacht ook weer warmpjes bij kunnen zitten! De persoon die ik aflos, vertelt wat de bijzonderheden zijn en waar ik tijdens mijn wacht extra op moet letten.  

Alles werkt samen

De Bio warmte installatie (ook wel BWI genoemd) komt na een korte stop weer in bedrijf en gaat weer warmte leveren. Mijn taak is om deze warmte op een geleidelijke manier het stadswarmtenet in de krijgen. Ik luister met een half oor mee naar de bijzonderheden van de andere eenheden. Ik weet zo precies wat er overal gebeurt en waar ik rekening mee moet houden.  

Ook zorg ik er deze nacht voor dat de warmte die nu bij de STEG vandaan wordt gehaald overgezet wordt naar de BWI. Dit doe ik door met een aantal kleppen en pompen te ‘spelen’ en zo de waterflow door de leidingen te verplaatsen naar de BWI. Dit ‘spelen’ doe ik op de computer.  

Leidingnetwerken op het scherm

Op de foto staan zes beeldschermen met schema’s van leidingnetwerken, pompen, ketels en warmtewisselaren. Hiermee kan ik regelen waar de warmte vandaan komt en dat er genoeg warmte de stad in gaat.  

De uitdaging: vooruitdenken en snel kunnen inspelen op veranderingen

Het is natuurlijk allemaal heel groot en daardoor langzaam. Een leiding van een halve meter doorsnee met een doorstroming van 200 kuub per seconde is heel normaal. Net als warmtewisselaars van 5 meter lang en 2 hoog die zo 20 MW aan warmte kunnen omzetten. Dat maakt het allemaal zo leuk. Je bedient namelijk een groot warmtenet uitgespreid over ongeveer 90 km2, met daaraan de warmte producerende eenheden met zes beeldschermen, vanuit 1 locatie.  

Zóveel techniek!

Maar dit is niet het enige wat ik doe. Het kan zomaar gebeuren dat ik op een ander moment bij de BWI een storing aan het uitzoeken ben. Of dat ik kennis opdoe over de gas- en stoomturbines. Zodat ik ook daar mee kan werken. Veel techniek dus en ontzettend interessant. Van mechanische onderdelen tot softwarematige zaken en meet- en regeltechniek. Juist die afwisseling, maakt het voor mij leerzaam en vooral heel interessant.