Rob Verberg, financieel directeur Integration en Adjai Jainandunsing, manager Financial Risk Management vertellen over hun uitdagende jobs bij Eneco.

Op dit moment is ons werk interessanter dan ooit

Adjai Jainandunsing, manager Financial Risk Management

Rob Verberg, financieel directeur Integration

Adjai & Rob aan het woord

De huidige energieprijzen verbreken alle records. Stroom en gas kosten op dit moment vijf keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent dat Eneco duurder moet inkopen, maar gelukkig ook dat we de zon- en windenergie die we zelf opwekken tegen een goede prijs kunnen verkopen.

Bij Integration zorgen we dat dit hele proces van in- en verkoop in balans is en dat de financiële resultaten kloppen. Hierbij kijken we constant vooruit: hoeveel energie nemen onze klanten in de toekomst af, kunnen we aan die vraag voldoen of moeten we bij- of verkopen? Welke financiële risico’s lopen we en hoe zorgen we dat die beheersbaar blijven?

Oorlog, boycot, transitie

Door de hoge energieprijzen gaan er miljarden euro’s door onze boeken. En onze bedrijfsrisico’s lopen zonder mitigerende maatregelen tot in de miljoenen. Dat zijn flinke bedragen. Zorgvuldig en gecontroleerd werken is dus extra belangrijk. Dit maakt ons werk interessanter dan ooit, maar soms ook best uitdagend. De oorlog in Oekraïne, de boycot op Russisch gas en tegelijkertijd de energietransitie die in volle gang is: het zijn allemaal volkomen nieuwe situaties die vragen om een groot aanpassingsvermogen van onze financials.

Kijkje in de toekomst

We maken daarom constant scenarioanalyses. Wat als de oorlog blijft voortduren? Wat als de Russen stoppen met gas leveren? Wat als het juist vrede wordt? Voor alle scenario’s berekenen we de financiële impact op Eneco op de korte termijn (1 tot 6 maanden) en langere termijn (1 tot 2 jaar). Wat zijn de risico’s en welke impact hebben ze op onze financiële outlook? En welke acties moeten we ondernemen?

Stel dat we deze winter minder gas op voorraad hebben. Wat moeten we dan nu doen om ervoor te zorgen dat onze klanten straks niet in de kou zitten? Moeten we bijvoorbeeld meer vloeibaar gas inkopen? Waar halen we dat dan vandaan, en tegen welke prijs?

Neutrale positie

We werken nauw samen met alle businessunits binnen Eneco. Samen met hen maken we voorstellen waarin we het integrale belang van de organisatie meenemen. Onze objectieve rol is hierbij heel belangrijk. We kijken naar de P&L van het totale bedrijf – dat is onze kracht én het maakt ons werk interessant. En leuk, want je hebt met collega’s uit alle werkgebieden en landen te maken.

Buiten de crisis om

De energiecrisis slokt een groot deel van onze tijd op, maar daarnaast lopen de reguliere processen gewoon door. We beoordelen bijvoorbeeld financiële risico’s van nieuwe investeringen, zoals e-boilers. Dit zijn duurzame boilers voor de industrie die op windenergie draaien in plaats van op gas. Business control Integration kijkt naar de marges in de energiestromen: maken we genoeg rendement op termijn? Financial risk Management checkt de markt en kredietrisico’s: zijn die in verhouding tot het rendement en binnen de acceptabele niveaus? Met onze berekeningen en adviezen proberen we zo de business in de juiste richting te sturen.

Blik op 2035

In deze drukke tijden zorgen we extra goed voor elkaar. We werken hybride: 40% op kantoor, 40% thuis en 20% op een plek naar keuze. We zorgen wel dat we elke week minimaal een keer met het hele team op kantoor zijn. Om stoom af te blazen gaan we elke twee weken samen sporten, bijvoorbeeld padel of voetbal. Successen vieren we uitgebreid en we weten elkaar te vinden als we ergens niet uitkomen. De teamvergadering plannen we bewust aan het einde van de dag, zodat je daarna met een leeg hoofd je avond in kan.

Zo werken we als een sterk team toe naar die ene grote ambitie: klimaatneutraal in 2035. Met die missie op het netvlies doen we er bij Finance Integration en Financial Risk Management alles aan om Eneco financieel gezond te houden. Zodat we kunnen blijven investeren in duurzame innovaties en steeds een stapje dichter bij ons doel komen. Doe je met ons mee? We hebben vacatures! 

Samenwerken met Rob en Adjai?

Zij zoeken collega financials met aanpassingsvermogen. Bekijk de onderstaande vacature en laat van je horen.

Wil je onze nieuwste vacatures ontvangen?