Spelen kan recreatief, maar ook zeer competitief en zelfs professioneel

DEEL DEZE BLOG

Brenda Reenders

Employer Branding Specialist

20 Feb 2018

Het is koud deze week. Een mooie tijd om ’s avonds de haard op te stoken, wat warms te drinken en een spelletje te spelen. Spelen kan recreatief, maar ook zeer competitief en zelfs professioneel. 

Een jaar of 2 geleden speelde ik voor het eerst een ‘Serious Game’. Dat klinkt alsof je heel fanatiek achter de computer gaat zitten, maar is voor mij inmiddels één van dé middelen om in te zetten als het gaat om leren en veranderen.

In een Serious Game simuleer je de werkelijkheid en kun je deze eens vanuit een ander perspectief bekijken, of een kijkje in de toekomst nemen. Bij Eneco Groep spelen we al een aantal jaar The Newtonian Shift. In dit spel simuleren we de snelle veranderingen op de energiemarkt, zodat we daar slim mee om kunnen gaan.

 

Het spel brengt levensecht gedrag en levensechte dynamieken naar boven. Zo kun je je niet alleen voorbereiden op wat gaat komen, maar ook experimenteren met keuzes en ander gedrag. Binnen de veilige omgeving van het spel kun je namelijk ontdekken wat de impact van jouw gedrag is. Voor mij is dat de ideale voedingsbodem om samen te leren en te ontdekken. Ik pleit daarom voor minder praten en meer spelen, want het is nog leuk ook!

 

In een reeks van 26 columns schrijft Joanne Zwueste, Head of HR Eneco Groep, over HR-gerelateerde onderwerpen in de Telegraaf. Natuurlijk delen we ze graag met je.