Het stadswarmtenet flink laten groeien? Daar loop ik warm voor.

Erik van der Waal (28), tekenaar Heat and Cold Distribution

Groene energie is een hot topic

Waar kan ik meer leren over energie en tegelijkertijd de techniek induiken? Ik hoefde niet lang te zoeken voordat ik dé vacature vond die deze vraag beantwoordde. Direct na mijn sollicitatie was het raak! Sinds 1 mei 2020 ben ik tekenaar heat and cold distribution bij Eneco. Of anders gezegd voor het grootste stadswarmte netwerk van Nederland. Het doel? Dit netwerk van Eneco flink te laten groeien door warmte op een slimme manier te recyclen. Zo maken we woningen klaar voor de toekomst.

Mijn werk is soms één grote puzzel

Aan mij de taak om die leidingen van de stadswarmte te registreren. Wat is er precies gebeurd in een specifiek gebied? Welke leidingen liggen er nu al? Voldoen we aan de wettelijke verantwoording? Ik leg het allemaal vast in ons Geografisch Informatie Systeem, een soort Google Maps voor leidingen. Dus zodra iemand een paal in de grond wil slaan, kan ik vertellen of er al iets ligt. Het laatste waar je op zit te wachten is een fontein van kokend water, toch? Ook ben ik druk met het ontwerpen van die leidingen. Denk aan het uittekenen van zo’n leidingtracé en het maken van de eerste schetsen. Dat is best een ingewikkelde puzzel, sommige leidingen liggen al onder de grond sinds 1923. Soms moet ik dus de archieven weer even induiken, omdat tekeningen nog niet volledig gedigitaliseerd in het systeem staan.

Er valt nog veel te digitaliseren

Het belangrijkste is dus dat ik precies weet waar de leidingen liggen. Zo kunnen onze monteurs hun werk goed uitvoeren en lopen we geen onnodige schade op. Eén van mijn projecten was die aan de Heerenstraat in Utrecht. Deze leidingen lagen er al sinds 1962 en waren daarom aan vervanging toe. Tijdens het reviseren kwam ik veel oude (papieren) tekeningen tegen, deze heb ik digitaal omgezet naar de huidige situatie. Dat kost veel tijd. Van het meten met lazers en GPS-systemen tot het doorvoeren van alle wijzigingen in het gemeenteregister. Als ik kijk naar het digitaliseren van alle ontwerptekeningen, dan hebben we nog een lange weg te gaan. Vandaar dat we ook veel aandacht besteden hoe we dit beter moeten aanpakken.

Wil je onze nieuwste vacatures ontvangen?