Wij zetten innovatie in gang. Doe je mee?

Boris Verdegaal, Implementation Manager
Tesse van Dooren, Senior Project Manager AI&T

Hoe kunnen we de energietransitie verder versnellen? Met die vraag zijn Boris Verdegaal en Tesse van Dooren elke dag bezig. Binnen Asset Innovation & Transformation werken ze aan de nieuwste innovaties op het gebied van onze warmte- en energieproductie. ‘Iedereen denkt hier in kansen’, schrijven ze in deze blog.  

Overal binnen Eneco voel je dezelfde drive. We willen verduurzamen, vernieuwen, vooruit. Elke dag weer. Bij Asset Innovation & Transformation voelen we dit misschien nog een tikkie sterker. Het is onze ambitie om de innoverende kracht binnen Eneco te zijn en verandering in gang te zetten.  

Zijn er ideeën om onze assets verder te verduurzamen? Of willen we slimmer gebruik maken van data en Internet of Things? Dan is dat our call. Wij werken het concept uit, geven het project vorm en gaan samen voor het beste resultaat. Dat doen we niet vanaf ons eigen eilandje, we hebben contact met collega’s uit de hele organisatie – van Customer Services en Finance, tot Commerce en de Storingsdienst.’ 

Eer van je werk

Als enige energiebedrijf durft Eneco haar doelstellingen heel concreet te maken: klimaatneutraal in 2035. Een mooie ambitie, maar ook een enorm karwei. We draaien daarom meerdere projecten tegelijk. Van korte en overzichtelijke klussen die een paar maanden duren tot grote projecten waar we jaren mee bezig zijn. Het is soms flink puzzelen om een idee uit te werken tot een mooi eindproduct. Maar juist dat is heel leuk om te doen, want met ons team staan we aan de wieg van de nieuwste innovaties en bent dus heel concreet bezig met de energietransitie. 

Alle assets in één systeem

Een van die grote projecten waar we nu aan werken heeft te maken met Internet of Things. We willen alle data van onze assets – denk aan wind- en zonneparken, batterijen, warmtenetten en slimme meters – samenbrengen in één centraal systeem. Zo krijgen we beter inzicht én creëren we een centrale plek van waaruit we op termijn de totale warmte- en energieproductie kunnen aansturen.  

Inzicht en overzicht zijn belangrijk, want als we straks al onze energie op een duurzame manier opwekken krijgen we vaker te maken met pieken en dalen. Zon en wind kun je namelijk niet sturen. Als het hard waait en er veel energie geproduceerd wordt, wil je die overproductie ergens opslaan voor de momenten waarop het windstil is. Bijvoorbeeld in een batterij. Als we dankzij dat centrale systeem in een oogopslag zien waar er capaciteit is, kunnen we energie dus effectiever gebruiken.  

Slimme warmte in Utrecht

Daarnaast verduurzamen we onze fysieke assets, zoals het warmtenet in Utrecht. We bieden onze Stadswarmte-klanten een upgrade van hun warmte-installatie aan, met een slimme warmtemodule en een slimme thermostaat. In de thermostaat zit een klokprogramma, waarmee ze de verwarming op afstand aan- en uit kunnen zetten en voor de hele week kunnen instellen. Dat geeft hun meer inzicht in hun warmteverbruik. Andersom kunnen wij ons aanbod van warmte beter afstemmen op de vraag. Zo gaat er minder warmte verloren. We onderzoeken nu of dit project de klant en Eneco helpt om daadwerkelijk te verduurzamen. 

“Voor Eneco werkte ik bij een consultancybureau, maar daar miste ik het maatschappelijke aspect in mijn werk. Die voldoening vind ik hier helemaal. Elke dag werken we aan de nieuwste innovaties. Zo bouwen we aan een stevig fundament, van waaruit we snelle stappen kunnen zetten in de energietransitie.”

Boris

Implementation Manager

Nooit een saaie dag

Ons werk is heel afwisselend. Het ene moment ben je strategisch bezig, het andere moment zit je volop in de uitvoering. Omdat we hybride werken, kan je je week indelen zoals jij dat fijn vindt. Dus als je lekker thuis aan die langetermijnvisie wil schrijven, doe je dat gewoon. Op een kantoordag is het juist weer fijn om mensen te spreken, en te proberen om iedereen dezelfde kant op te krijgen voor een nieuw innovatieproject.  

Daarnaast zitten we allebei in het Business Change Chapter. Binnen dit Chapter kijken we samen met andere AI&T-collega’s naar de softe kant van verandermanagement. Hoe krijg je mensen mee in wat je doet? We hebben een toolkit gemaakt, met daarin templates en tips om een veranderverhaal of impactanalyse op te stellen. Collega’s kunnen de kit gebruiken om stakeholders binnen hun project mee te krijgen. Er zijn ook andere Chapters, bijvoorbeeld voor Data, Innovatie of Projectmanagement. Het is op vrijwillige basis, maar eigenlijk zitten alle AI&T-collega’s wel in zo’n Chapter – dat laat wel zien hoe gedreven we zijn.

Vertrouwen, vrijheid, groei

Vóór Eneco werkten we allebei bij een consultancybureau. Maar we misten het maatschappelijke aspect in ons werk. Die voldoening vinden we hier helemaal. De sfeer is heel positief, iedereen denkt in kansen. Geen innovatief idee is te gek. Als je een goed plan hebt, hoor je: ‘Leuk, kom maar met een concept en een budget, dan gaan we kijken of we er iets mee kunnen.’ Je krijgt volop vertrouwen, vrijheid en ruimte voor persoonlijke groei. Zo pionieren we door en bouwen we aan een stevig fundament, van waaruit we snelle stappen kunnen zetten in de energietransitie. Zin om ons daarbij te helpen? We zijn altijd op zoek naar nieuw talent, bekijk dus vooral even de vacatures.  

Wil je onze nieuwste vacatures ontvangen?