Saskia, manager Group Accounting

De overname door Mitsubishi was een reden om terug te komen

Saskia Spiessens-Toet, manager Group Accounting

Toen Saskia bijna vijf jaar geleden haar baan als manager Financial Control bij Eneco opzegde, zag het bedrijf er nog heel anders uit. Inmiddels ligt er een ambitieus One Planet Plan waarin staat dat Eneco in 2035 klimaatneutraal wil zijn én is het bedrijf overgenomen door Mitsubishi Corporation. De leuke uitdagingen die daarbij horen wilde Saskia graag meemaken. Eind 2020 kwam ze terug, dit keer als manager Group Accounting.

Hetzelfde, maar dan anders

Vanaf dag één voelde ik me weer thuis. Het vakkundige team, de leuke samenwerking, de menselijke sfeer: het is als vanouds. Maar inhoudelijk is er wél veel veranderd. Het werk is nog professioneler en dynamischer nu de ultieme aandeelhouder van Eneco beursgenoteerd is.

Zo gaat er tegenwoordig elk kwartaal een rapportage uit in plaats van eens per jaar. Mitsubishi heeft hiervoor een speciale MC Reporting Package, waarin precies staat hoe het team de balans, P&L en verloopstaten moeten rapporteren. Nauwkeurig werken is een absolute must, want Group Accounting is de laatste afdeling die de financiële controles doet. Daarna gaan de cijfers naar de CFO, Raad van Bestuur en natuurlijk de aandeelhouder.

Innoveren voor efficiëntie

Ieder kwartaal een rapportage maken is interessant, want het team zit nog dichter op de cijfers. Maar het is ook intensief. In de weken voor de deadline heeft iedereen een duidelijke focus: tijdig een kwalitatief goede rapportage aanleveren bij onze collega’s in Japan. Dat is hard werken, maar de weken na de deadline is er weer ruimte. Bijvoorbeeld om te werken aan verbeteringen. Zo wordt het proces elk kwartaal efficiënter, en dat geeft energie.

Technische innovaties bieden daarbij trouwens ook ondersteuning. Eneco is bezig met de implementatie van SAP S/4Hana. Een nieuw financieel systeem, waardoor we meer en betere data tot onze beschikking zullen hebben. Hoe meer handelingen we automatiseren, hoe effectiever we onze processen kunnen inrichten.

Nieuw boekjaar

Naast de kwartaalrapportages werkt Group Accounting natuurlijk ook nog aan die andere grote rapportage: de jaarrekening. Sinds de overname zijn er zelfs twee. Eén voor Mitsubishi en één voor Eneco Groep. Beide entiteiten hebben een ander boekjaar. Voor Mitsubishi loopt dat van april tot maart en bij Eneco van januari tot december. Dat zorgt soms voor de nodige breinbrekers. Daarom gaat het hele bedrijf over op hetzelfde boekjaar: april tot maart. Een uitdagende klus, die invloed heeft op onze externe financiële rapportages.

Overal meekijken

Twee jaarrekeningen is ook dubbel zo hard werken, maar dankzij vuistdikke draaiboeken weet iedereen in het team precies wat zijn taak is. We hebben intensief contact met elkaar en met alle andere financiële afdelingen binnen Eneco om de juiste data op te halen voor de jaarrekeningen. Om alles tijdig af te kunnen ronden is er ook vaak overleg met onze externe accountant.

Bellen met Japan

Natuurlijk is er ook een lijntje met de collega’s in Japan. Er is wekelijks telefonisch overleg. Heel leerzaam, want in Japan kijken ze soms weer anders naar de cijfers dan wij. 

Het team in Rotterdam is bovendien uitgebreid met een Japanse collega, die met zijn gezin naar Nederland is verhuisd. De samenwerking tussen verschillende culturen geeft een leuke dimensie aan het werk.

Duurzame ambities

En dan is er nog de klimaatneutrale ambitie van Eneco, die als een rode draad door onze werkzaamheden loopt. We zien dat vooral terug in de IFRS- en accountingvraagstukken die we van collega’s krijgen. De energieprijzen veranderen – hoe werkt dat door in de cijfers? We willen een nieuw zonnepark aankopen – hoe waarderen we dit? We hebben een nieuw product of dienstverlening – welke verslaggevingsregels zijn van toepassing? Op die manier bezig zijn met de energietransitie geeft veel voldoening.

Sterk team, één missie

De intensieve samenwerking met onze Japanse aandeelhouder, de verandering van het boekjaar, de implementatie van een nieuw financieel systeem. En ondertussen bijdragen aan duurzame doelen. Als financials in hart en nieren genieten we bij Group Accounting van alle nieuwe ontwikkelingen. Elke dag weer. 

Saskia Spiessens-Toet, manager Group Accounting

Samenwerken met Saskia

Je werkt intensief samen met de aandeelhouder, maakt de omschakeling mee naar een nieuw boekjaar en een ander financieel systeem. En ondertussen bouw je mee aan een klimaatneutrale toekomst. Doe je mee?

Wil je onze nieuwste vacatures ontvangen?