Gezocht: techneuten die willen meesleutelen aan een beter klimaat

Timo Blom, installatiemonteur cv & warmtepomp

Nederland stapt over op duurzame energie. Een klus waar Timo Blom aan meewerkt als installatiemonteur cv & warmtepomp bij Eneco. En het mooie is: hij zoekt gemotiveerde collega’s die hem willen helpen. Benieuwd? In deze blog vertelt Timo hoe zijn werkdagen eruitzien. Dat wil zeggen, zijn gebruikelijke dagen. Want pas ging alles anders dan hij gewend was.

Dit jaar werk ik tien jaar bij Eneco als monteur. Een hele tijd, net als veel van mijn collega’s. Zit je eenmaal bij Eneco, dan ga je niet snel meer weg.

Hoe dat komt? Allereerst omdat alles hier top geregeld is. Ik werk met eersteklas gereedschap, draag nieuwe werkkleding, rijd in een mooie bus. En als ik om 8.00 uur op de zaak kom, ligt mijn werkbon al op me te wachten. Daarop staat welke klanten ik die dag bezoek. Ook de onderdelen liggen klaar. Ik hoef ze alleen nog te controleren en in te laden.

Een bakkie met collega’s

8.00 uur is de officiële starttijd. Maar bijna iedereen komt graag wat vroeger, zodat er tijd is voor een bakkie. Of om even bij te praten over het werk. Met vragen kun je altijd terecht bij een collega. Er zijn hier veel ervaren monteurs die je verder kunnen helpen.

Soms begin ik juist wat later. Dan breng ik eerst mijn dochtertje naar de kinderopvang. Bij Eneco is daar alle ruimte voor. Ruimte is er ook om door te groeien. Zo heb ik de cursus Praktijkopleider gevolgd en coach ik nu assistent-monteurs.

Technisch puzzelen

Maar de grootste plus is het werk zelf. Dat wordt steeds leuker. Naast cv-ketels staan op mijn werkbon nu ook warmtepompen. Mijn team is een koploperteam. Dit betekent dat we deze nieuwe dienstverlening verkennen. Met collega’s kijk ik hoe de installatie van warmtepompen in de praktijk uitpakt en hoe het nog efficiënter kan.

Ik vind het tof om betrokken te zijn bij de overstap naar warmtepompen. Alle collega’s praten erover. We krijgen trainingen van Eneco én van leveranciers; dit is echt superfijn.

Vervolgens is het een kwestie van proberen. Laatst heb ik een waterpomp geplaatst in een nieuwbouwhuis. De leverancier keek vervolgens of alles goed was gegaan. Daar leer je veel van.

We werken meestal in oudere woningen, die niet speciaal zijn ingericht op moderne toestellen. Dat vind ik het leukst; je moet echt een puzzel leggen. Laatst was ik bijvoorbeeld in een oud dijkhuisje. De eigenaar wilde het energieneutraal maken, met onder meer een warmtepomp. Te gek om te kijken hoe je daarbij kunt helpen.

Koffie en saucijzenbroodjes

Het contact met klanten vind ik sowieso mooi. Het gaat in deze baan ook om communicatie. Je bent voor mensen het gezicht van Eneco. Zo krijg ik regelmatig vragen van klanten die hun huis willen verduurzamen. Ik geef ze dan advies over bijvoorbeeld de vervanging van hun cv-ketel door een warmtepomp.

In dat contact maak je leuke dingen mee. Een tijdje terug waren we op bezoek bij een mevrouw voor de vervanging van een ketel. Zij vond het zo gezellig; eerst kregen we koffie, later saucijzenbroodjes, bij de lunch was er patat en ’s middags wat te drinken. We hebben nog een bloemetje gestuurd om haar te bedanken.

Bekend van tv

Ook leuk: op een ochtend in juni reed ik niet naar het magazijn, maar naar een huis in Baarn. En niet om een warmtepomp te installeren, maar om mee te spelen in de nieuwe tv-commercial van Eneco. Het hele huis was een filmset. Er liepen camera- en geluidsmensen rond, mensen voor de special effects en visagie.

Een van de scènes is gefilmd vanuit een stopcontact waar ik de stekker in steek. De regisseur wilde het steeds een beetje anders. Wel lachen, niet lachen. Het is een mooie commercial geworden. Pas werd ik zelfs herkend in het winkelcentrum. En mijn dochtertje werd helemaal gek toen ze me op tv zag.

Maar ik heb geen acteerambities, hoor. Als ik kijk naar wat ik in mijn huidige werk allemaal heb – doorgroeimogelijkheden, ervaren collega’s, goed gereedschap, mooi klantcontact én de kans om bij te dragen aan de klimaattransitie – dan ben ik blij dat ik installatiemonteur ben. Zeker bij Eneco. Ik kan het je aanbevelen!

Wil je onze nieuwste vacatures ontvangen?