De data bij Eneco is lekker complex

Sander Marijt, Data Analist bij de Back Office van Eneco

Drie jaar geleden begon Sander Marijt als Data Analist bij de Back Office van Eneco. 
Hij wilde graag bijdragen aan de duurzame ambities, maar zocht óók inhoudelijke uitdaging. En die vond hij, vertelt hij in deze blog.
Zijn motto: hoe meer data, hoe beter.

Binnen Back Office draait alles om de klant. We hebben weliswaar geen direct contact, want dat doet Front Office. Maar we zorgen wel dat de klantdata goed in het systeem staat. Van overeenkomsten en contracten tot de meterstanden en tarieven van gas en elektra. Zo kan Front Office de klant goed helpen als die belt met een vraag of probleem. Er zijn vier teams binnen Back Office: Facturering, Marktfacilitering, Energy as a Service en Zakelijk. Ik werk bij Energy as a Service. Daar houd ik me bezig met de optimalisatie van processen en systemen.

Liefde voor data

Na mijn studie Economie en Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam werkte ik een tijdje bij een innovatieve start-up. Daarna ging ik aan de slag als data-analist bij een marketingbureau, waar ik grote telecom- en energiebedrijven onder mijn hoede kreeg. De complexiteit van hun data vond ik erg interessant. Daarom leek Eneco me ook een leuk bedrijf. Al die verschillende huishoudens, aansluitingen, tarieven: er is zo ontzettend veel data. Ik vind het een mooie uitdaging om dat overzichtelijk én inzichtelijk te maken. 

Rapportages en pilots

Mijn werk bestaat eigenlijk uit twee hoofdstromen. Allereerst zijn er de doorlopende werkzaamheden, zoals rapportages maken over de facturatie. Gaan nota’s op tijd de deur uit, en zijn ze correct? Soms komt daar een eenmalige opdracht bij, bijvoorbeeld toen het btw-tarief op zonnepanelen tijdelijk werd verlaagd. Dan moet ik checken of dat goed is doorgevoerd.

Het andere deel van mijn werk draait om de innovatieve pilots die Eneco ontwikkelt voor consumenten. Nadat de technische afdeling een nieuw product of dienst heeft opgezet, kijken wij of het achter de schermen ook goed werkt: kloppen de systemen en komt de data goed binnen? Slimme thermostaat Toon was ooit zo’n pilot, bijvoorbeeld. Op dit moment werken we aan een pilot met dynamische energieprijzen.

De klant ziet dan via de app de actuele tarieven van gas en energie. Zo is de elektriciteit overdag vaak goedkoper, omdat er meer aanbod is van duurzame energie via wind en zon. Als het tarief gunstig is, sturen we een pushbericht naar de klant: ‘Dit is een goed moment om een wasje te draaien!’

Deze pilot doen we met zeventig klanten. Dat is een overzichtelijk aantal om te kunnen controleren of alles goed in het systeem terechtkomt. Want je kunt je voorstellen dat zo’n dynamisch tarief ook heel veel data oplevert, die vervolgens wel weer goed verwerkt moet worden om het juiste factuurbedrag te bepalen. Als alles goed gaat achter de schermen, geven wij de ‘go’ en kunnen we van de pilot een reguliere service maken.

Bloed, zweet en data

Meewerken aan die innovatieve pilots vind ik heel leuk. Maar ik kan er ook van genieten als er weer een dashboard klaar is. In zo’n dashboard knopen we systemen aan elkaar, waardoor je in een oogopslag verschillende datastromen kunt inzien en vergelijken. Zo kun je sneller een fout in het system opsporen, en komen er weer nieuwe inzichten naar boven. Vaak is mijn team maandenlang bezig met de bouw van een dashboard. Dus het kost aardig wat tijd – maar als het allemaal werkt, dan geeft dat wel veel voldoening binnen de hele organisatie.

Leren van collega’s

De afgelopen drie jaar heb ik me flink ontwikkeld, puur door veel verschillende projecten te doen. Je moet toch steeds weer nieuwe oplossingen vinden voor andere problemen. Ik leer ook veel van mijn collega’s. Met andere data-analisten zijn er wel eens sessies waarin we elkaar bijpraten over bepaalde technieken of processen. Daarnaast werk ik ook veel samen met procesexperts en functioneel beheerders. Mijn team is lekker divers, dat maakt mijn werk extra leuk. 

Data kraken, impact maken

Ik zit helemaal op mijn plek hier bij Back Office. En als ik ooit behoefte heb aan iets anders, dan weet ik dat er binnen Eneco nog genoeg kansen zijn om me verder te ontwikkelen. Dit is echt een bedrijf waar je tot je recht komt én impact kunt maken op duurzaam gebied. De ambities van Eneco liegen er niet om: klimaatneutraal in 2035. Ik vind het leuk dat ik werk bij een bedrijf dat vooroploopt in de energietransitie. Dus ja, voorlopig ligt mijn toekomst hier. 

Wil je onze nieuwste vacatures ontvangen?